Bij het ontwikkelen van mindfulness oefen je om met milde open aandacht bij lichamelijke sensaties te zijn, zonder onmiddellijk op deze sensaties te reageren. Welke sensaties dit ook zijn: kriebel, jeuk, tinteling, strakheid, losheid, kou, warmte of pijn.
Onderzoek Onlangs deden onderzoekers interessante bevindingen over het nut van mindfulness beoefening bij pijnklachten. In het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neuroscience vertellen Amerikaanse onderzoekers over een experiment, waarin proefpersonen een hitte-element tegen de huid van hun onderbeen kregen gedrukt. Sommige deelnemers kregen vervolgens de opdracht om te mediteren, anderen kregen een placebo-zalfje toegediend. Ondertussen werden er hersenscans gemaakt van alle proefpersonen.
Bij de proefpersonen die mindfulness oefeningen deden verminderde de pijn met 27 procent, bij de proefpersonen met het placebo-zalfje deden was dit 11 procent.
Emotionele pijn Niet alleen de fysieke pijn van de mediterende deelnemers nam sterk af. De emotionele pijn die de proefpersonen voelden verminderde met 44 procent. Bij de proefpersonen die een zalfje kregen toegediend, nam het emotionele aspect van de pijn slechts met 13 procent af.
Hersengebieden De meditatie activeerde andere hersengebieden dan het zalfje. De mindfulness-meditatie zorgde vooral voor activiteit in delen van het brein die met zelfcontrole te maken hebben. Bij proefpersonen die het placebo-effect ervoeren, werden vooral hersengebieden actief, die betrokken zijn bij pijnverwerking.
Onderzoeker Zeldan: "Gezien onze bevindingen gaan we er van uit dat 20 minuten meditatie per dag genoeg is om pijnbestrijding te verbeteren. Omdat we gezonde proefpersonen hebben gebruikt, weten we echter nog niet of onze bevindingen ook gelden voor mensen met chronische pijn."
Over dat laatste is mindfulnesstrainer Vidyamala Burch helder. Ze schreef een indrukwekkend boek met als ondertitel ’Door mindfulness gelukkig leven met chronische pijn’. Volgende keer vertel ik er graag meer over!